Post weaning depression

Visste ni att det finns en sån diagnos i USA? Men i Sverige finns det typ inget alls att läsa om det. Så tragiskt. 

Det var i alla fall en sån depression jag misstänker att jag har varit i sedan i julas när jag började minska amningen men nu sedan nattamningen försvunnit har det helt klart blivit värre.

Jag satt uppe några kvällar, när alla hade somnat, och grät och försökte googla fram ideér om varför jag var så himla ledsen men inget träffade rätt. Sen gick jag och la mig och ganska snart började Joel böka och vilja amma. När klockan närmade sig 04 (min gräns för när han får amma) så lät jag honom amma. Han kramade mig så himla hårt medan han ammade och lyckan och lugnet som infann sig då hos honom, eller ja hos oss båda, satte igång en tanke hos mig. Tänk om avvänjningen av amningen var boven...? 

Morgonen efter så började jag googla runt lite och mycket riktigt. Det kunde absolut vara så. Förklaringen var så sjukt logiskt också. 

När man ammar så frisläpps massor av hormonet oxytocin, som är ett må-bra-hormon som man även får av tex kramar och hud-mot-hud med någon man älskar. Och när man slutar amma så blir det plötsligt tvärstopp av den enorma mängden som släppts ut och det är inte konstigt att man kan bli nerstämd innan kroppen vant sig vid en lägre nivå av oxytocin. 

Det kan bli värre för mammor som avvänjer antingen för snabbt eller emot deras vilja. Eller om man gör det innan man är helt redo.

För mig var det nog en blandning mellan att jag dels har varit väldigt van av dessa höga nivåer av oxytocin under en väldigt lång tid, man får dem nämligen även i slutet av graviditeten, och eftersom jag var gravid när jag slutade amma Liam så kände jag nog aldrig av den dippen. Jag visste även att jag snart skulle få amma igen när jag slutade med Liam. Denna gången vet jag inte när eller ens om jag kommer få amma mer. Jag har även en hatkärlek till amningen. Jag vill amma men inte till priset av totalt sömnlösa nätter. Sen har jag även en längtan efter att få äga min egen kropp för mig. 

Samtidigt som jag har dessa känslorna får jag även så dåligt samvete för jag vet ju hur mycket Joel älskar det. Så denna ambivalens i samband med oxytocinförlusten blev nog för mycket denna gången.

I förrgår kom jag även på att allt det jag känner kanske även Joel känner. Då brast hjärtat. Lilla vän. Så nu får han tanka oxytocin i form av ännu mer kramar och närhet från oss båda. Jag tror att min kropp har börjat vänja sig för jag mår bättre. Joel verkar dock fortfarande ha det lite jobbigt. Inatt är första natten som även morgonamningen plockas bort i hopp om att han ska glömma amningen och på så vis kanske han kan släppa det och få må bra ❤🙏

Det var i alla fall otroligt skönt att läsa om det och få det förklarat så logiskt. 

Det var troligen det som hjälpte mig ur. Det och att se till att kramas och gosa lite (läs: mycket) extra med mina tre killar.

Ganska nice ändå. Typ:

"Älskling... Kan jag få en massage? Jag har oxytocinbrist"  😎😏💪

Jag kan inte tro att vi har ammat vår sista gång nu, Joel 💔😭❤

Första gången du ammade 👆❤

Och nu aldrig mer 💔
Att det ska vara en sån ambivalens kring skiten! 
Kommentarer
Postat av: Laura

För oss gick amningsavvänjningen mycket smärtfritt och steg för steg, på eget initiativ av Mert. Både han och jag var redo så det kändes bra. Men jag förstår absolut vad du menar. Min goda vän var med om precis samma sak i somras då hon slutade amma sin då nästan 2-åriga son. Hon jämförde känslan med förlossningsdepression, sa att det tog någon månad innan hon började känna sig bättre. Hoppas att det går över fort för dig (och Joel)! Ni verkar vara en sådan kärleksfull familj, så ni hittar säkert en massa tillfällen att oxytocintanka utan amning. 😊 Kram! ❤

Svar: Vad skönt att det gick smärtfritt för er! Hoppas det är så för de flesta 🙏❤
Nu mår bi bättre! Tack för dina fina ord 😍
Nicole

2017-02-02 @ 20:47:56
Postat av: Anonym

Och så är det ju en stor hormonomställnig när man slutar amma, tror jag åtminstone... tycker det brukar ta några månader innan man känner igenn sej själv mera och fått balans... har ammat 1 år, 1år och 10 månader, tycker det har varit en berg och dal bana efteråt varje gång och man blir fustrerad, typ vad är det för fel på mej :D och tröttheten efter år av för lite sömn gör väl sitt. Men det blir bättre :) Minstingen blir snart 2 år och nu börjar jag känna igen mej, äntligen! Sömn, stabila rutiner=man vet att de sover varje natt till och med när de är sjuka, och man får en mycket mera harmonisk mamma :D Heelt normalt att känna sej "upp och ner" när barnen är små, dessutom när det är liten ålderskillnad mellan dem!

Svar: Jamen precis. En stor hormonomställning!
Jag har inte hunnit känna mig som mig själv än eftersom jag varit gravid/ammat i 3,5 år. Haha. Men hoppas det blir så snart :)
Nicole

2017-02-03 @ 09:18:37

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0