Checklista för naturlig bebis
Jag hittade en checklista på naturligbebis.se. Gå gärna in och läs där. Finns massor att lära!
Det är ju miljögifter såsom flamskyddsmedel, ftlater, plast överlag osv osv i typ det mesta. Och det skadar ju oss hur mycket som helst, så då vill jag inte ens tänka på hur mycket det skadar våra bebisar när de blivit födda i vår miljögiftsskadade värld.
Jag är så glad och tacksam att både jag och Emanuel är överens om att ha så mycket ekologiska och giftfria saker hemma till vår lille som möjligt. Naturgumminappar, ekologiska leksaker, giftfri madrass, och massor mer har vi tänkt köpa.
Därför blev jag väldans glad när jag hittade denna checklistan! Så himla skönt med tips på fler saker att välja ekologiskt :)
Så varsågoda att läs om ni också tänker som vi! Eller om ni bara är nyfikna såklart :)
Man får ju plocka som man vill. Jag tänker tex inte skaffa tygbindor till mig utan det blir vanliga. Hehe :) Men till vår son ska så mycket som möjligt vara giftfritt och säkert! :) Dock ska han också få vanliga blöjor, inga tygblöjor.
Tycker iaf att listan var bra, och vi kommer definitivt använda den som en riktlinje när vi köper in allt.
Eko-checklista innan förlossning
För mamman:
- Bindor i tyg – ekologiska och ekonomiska, även trosskydd i tyg mot slutet
- Bindor i ekologisk bomull
För förälder:
- Ergonomisk bärsele/bärsjal anpassad för barn och bärare och kan användas länge på mage/rygg/höft. Alla barn gillar inte att bäras så det kan vara värt att testa med barnet innan du köper. Finns marknad för begagnat.)
- Skötväska (egentligen funkar vilken väska som helst. Om du flaskmatar kan det vara värt att ha en med kylfack och flaskhållare.)
För bebis:
- Ekologisk modersmjölksersättning
- Febertermometer (rumptermometer rekommenderas på BVC)
- Nagelsax/fil/klipp
- Napp av oblekt naturgummi
- Nappflaska i glas eller BPA-fritt plast (glöm inte flaskborste och att sterilisera flaskorna med jämna mellanrum)
- Ekologiska kläder/sovpåse eller begagnat
- Begagnad babysitter
- Ekologiska leksaker, PVC och giftfritt. Samma gäller nallar/dockor m.fl.
- Filt (här duger det mesta; handdukar, flanellfiltar, isärklippta fleeceplädar. Gärna någon i ull till vinterbebisen. Kolla hemma och begagnat)
- Naturlig babyolja så som kallpressad olivolja eller kallpressad mandelolja. Andra naturliga produkter kan behövas med tiden så som schampo, tvål (t.ex. aleppotvål kan fungera bra som både schampo och tvål)
För ammande förälder:
- AmningsBH, amningströja/topp (antingen ekologiska nya eller begagnade)
- Amningsinlägg för läckage (tvättbara i ekologisk bomull eller engångsinlägg) eller amningskupa
- Amningsinlägg för värme som motverkar mjölkstockning, tvättbara i ull eller ullsilke
- Amningskudde (begagnad?)
- Behållare till infrysning av bröstmjölk - inte plastlådor som innehåller bisfenol A (om plastlådor så välj BPA-fria). Testa annars alternativa infrysningsmetoder så som påsar eller glasburk.
Inredning:
- Skötbord alternativt skötbädd/plastad frotté på bänk. Studera noga försiktighetsåtgärder och säkerhet vid blöjbyten.
- Miljömärkta engångsblöjor eller tygblöjor (om du bara använder 2 tygblöjor i veckan är det över 100 blöjor på ett år som slipper hamna på tippen!)
- Blöjhink (hink för förvaring av smutsiga tygblöjor). Eller förvaring för använda tygblöjor så som en tvättbar påse i vaxduk eller annat vattentätt material.
- Tvättlappar/små handdukar i flanell eller frotté eller ekologisk bomull (10 st för 30 kr på IKEA eller titta bland det stora utbudet av ekologiska alternativ som finns på nätet. Du syr också lätt egna av en gammal handduk.) Alternativtekologiska våtservetter.
- Naturliga alternativ till tvättmedel så som galltvål ellertvättnötter, man kan göra ett eget sköljmedel med bra ingredienser om så skulle behövas. Alternativt oparfymerat, allergitestat och miljömärkt tvättmedel (tvätta alla nya textilier och kläder som bebisen skall använda innan, helst flera gånger).
- Spjälsäng/vagga/krypin eller baby-säng i föräldrarnas säng. Bra att satsa på begagnat. Olika tillbehör behövs beroende på vad man väljer för alternativ men t.ex. spjälskydd (man kan även se eget), täcke/filt med tjocklek efter säsong eller en sovpåse, kudde anpassad för rätt ålder och för huvudformens skull, sängkläder (begagnat eller ekologiska alternativ t.ex. från Coop och Jysk), madrasskydd i ftalatfri plastad frotté eller ullfilt som fungerar som vätskebarriär utan att kyla.
Transport:
- Barnvagn – det finns ett stort utbud av begagnat men om du beställer nytt och köper/beställer från utlandet så tänk på att studera det landets regler angående garanti, reklammation, barnvagnstester och säkerhetsanvisningar samt att man i många länder behandlar barnvagnar med bromerande flamskyddsmedel. Så det kanske skilja sig en hel del från att köpa vagn här, eller så kan det vara mer eller mindre samma – fast billigare.
- Babyskydd (första bilbarnstolen). Dessa kan man hyra om man endast behöver dem ibland från seriösa företag, eller köpa begagnade. Köp dock absolut inte begagnade bilbarnstolar om du inte kan kontrollera dem eller vara 100% säker på att de inte varit med i en krock!
Extra att tänka på:
- Gärna ha oparfymerat (krämer, kläder osv.) efter födseln för att inte ha för starka dofter runt bebisen
- Ha färdiglagad mat infryst för att förenkla den första tiden och inte behöva laga mat. Kanske frysta bullar inför kommande, tidiga besök?
Kommentarer
Postat av: Jennie
Trygghansa har vi blivit rekommendera men ska kolla idag om det finns någon som täcker mer än deras. Borde ju ha tecknat detta förre RUL men så smarta var vi inte :)! Vilken är ni inne på?
Svarade förresten i kommentarfältet angående föräldrar ledigheten. Blev lite nyfiken på hur ni kunde tjäna mer på att du med lön är hemma än din sambo som pluggar? Har nämligen ingen koll på vad man får ut när man studerar men jag kommer förlora ca 9-10 tusen i månaden när jag går hemma så därför jag är nyfiken, ifrågasätter inte :)!
Svar:
Nicole
Trackback